Sharing a credit card sounds simple. One person owns the account. Another person gets a card and uses it. But a fair question comes next: can the issuer charge fees on what that second person spends? The sources gathered for this explainer do not answer that. This piece covers what they do establish, names the gaps plainly, and shows where to look for the real answer.
Who an authorized user is
An authorized user is a person who has been given access to someone else's credit card account. The person who owns the account is the primary cardholder. The primary cardholder invites the authorized user, and the issuer (the company that provides the card) must agree.
Authorized users can typically make purchases. The primary cardholder still makes the payments. That is the key split. Unlike a joint account owner or a co-signer (someone who promises to repay if the owner does not), an authorized user is generally not legally responsible for the charges.
The primary cardholder also controls any spending limits and decides who gets a card. Because that person carries the payment duty, the account's fee terms matter a great deal. Still, knowing who is liable does not tell you which fees apply. Those are separate questions.
What access an authorized user may have
Access varies by issuer and by the access level the issuer offers. Depending on those terms, an authorized user might be able to do some or all of the following:
- Make purchases
- Start cash advances (borrowing cash against the card)
- Report fraud and file transaction disputes
- Request replacement cards
- Earn and redeem rewards
- Ask to be removed from the account
Each of these is a place where a charge could, in theory, come up. The sources do not say whether one does. They only list what access may exist.
Issuers also set their own rules on who can be added. Some have no minimum age. Others use limits such as 13, 15, or 18. And issuers are not required to report authorized user activity to the three major credit bureaus. If the activity is not reported, it cannot affect the authorized user's credit. So do not assume shared spending will build or hurt anyone's credit history.

What the available sources do not answer
Now the hard part. None of the materials reviewed says what fees, if any, can be charged to an authorized user's spending. That is the core of the topic, and it stays open here.
The CFPB publishes Regulation Z, the federal rule that governs credit card terms. One section is titled "§ 1026.52 Limitations on fees." The excerpt available shows only that title and a table of contents. The rule text itself did not come through. So the actual limits are unknown from these sources, and this article will not guess at them.
Other sources fell short too. A sample card agreement was unreadable. The CFPB's credit card contract definitions page cut off before any relevant definition. A consumer page on authorized user fees held only site navigation and no article text.
That is a real limit. It is better to say so than to fill the space with a rule that may be wrong.
How to check the terms for a specific card
Start with the card's own account agreement and fee schedule. These documents list which charges apply, when they apply, and whether they reach authorized user cards. If you cannot find them online, ask the issuer for a copy.
Next, read the rule itself. The CFPB posts the text of Regulation Z, including section 1026.52. Reading the actual text beats relying on a summary, especially since the text was not in the sources here.
Then compare paper to practice. Pull a recent statement and set it beside the agreement. Look at whether a fee appears, what it is called, and whether it is billed to the primary account. Labels and billing details vary by issuer, so the statement shows how the account really works.
Questions to ask before sharing a card
Go through these in order. Write down the answers.
- Does the issuer have a rule on who can be an authorized user, including a minimum age? This decides whether the arrangement is possible at all.
- Which access level will the authorized user get? Purchases, cash advances, fraud reporting, replacement cards, rewards, and removal each change what the person can do and what might trigger a charge.
- Does the issuer report authorized user activity to the three major credit bureaus? If not, the spending will not show on the authorized user's credit file.
- Which fees, if any, apply to authorized user spending, and are they the same as on the primary account? The sources do not answer this one.
Put that last question to the issuer directly. Ask for the answer in writing. A clear written reply, plus the agreement and fee schedule, gives you something solid to rely on. This article is educational only and cannot say what any one account will charge.
Please seek a professional. This article is general information, not financial, tax or insurance advice. Please seek a licensed financial, tax or insurance professional about your own situation.














